Pressemeddelelse

Vallensbæk, 16. april 2015

Dansk robot til genoptræning vinder iværksætterpris

CareWare under Aarhus Kommune har fokus på nye teknologiske løsninger inden for social-, sundheds- og rehabiliteringsområdet. I daglig tale sundheds- og velfærdsteknologiske løsninger. I går uddeltes der priser til årets ide og årets iværksætter. Nordjysk robot til genoptræning løb med årets Iværksætterpris.

Genoptræning af sengeliggende patienter er nedslidende for personalet på landets sygehuse og plejehjem og koster samfundet et beløb i milliard-klassen. Ny danskudviklet robot skal aflaste sundhedspersonalet, forbedre genoptræningen, afhjælpe at patienter bliver hurtigere selvhjulpne og samtidigt spare samfundet penge. Først i Danmark – dernæst i resten af verden. Det fik CareWare-juryen til at vælge robotten "ROBERT" til årets Iværksætterpris.

Dommerens begrundelse var bl.a.:

"ROBERT" dækker bredt, fordi robotten kan afhjælpe en situation, som vi alle kan komme i. Vi har alle prøvet at være sengeliggende, så vi har også at gøre med en stor samfundsmæssig relevans; herunder også økonomisk. Holdet bag er stærkt sat sammen og dækker hele vejen fra idé, produktion til kommercialisering.

- Vi er klar med en revolution inden for genoptræning af sengeliggende patienter. "ROBERT", som robotten hedder, har vi udviklet med udgangspunkt i helt konkrete behov og gennem inddragelse af sundhedspersonale, patienter og eksperter inden for genoptræning. Det har krævet blod, sved og tårer, en masse sparepenge og omkring 4000 timer. Derfor er vi ekstra glade for, at vi i går kunne gå hjem med CareWare iværksætterprisen 2015, fortæller Lasse Thomsen, robot-entreprenør og direktør i Robert ApS, der står bag udviklingen af den nye robot.

Visionen med "ROBERT" er at hjælpe sundhedspersonalet med at give den bedste genoptræning og behandling til patienter, som overhovedet muligt.

"ROBERT" skal indtage hele verden

Når "ROBERT" inden længe kommer på markedet i Danmark, er der potentielt 4100 plejehjem og 53 hospitaler, som kan drage nytte af verdens første robot til genoptræning af sengeliggende patienter. Men ifølge Zealand Care, der kommer til at stå for al distribution af genoptræningsrobotten i Danmark, rækker potentialet langt ud over landegrænserne.

- Vi vil genoptræne hele verden med dansk velfærdsteknologi. Vi starter i Danmark, men med omkring 792 hospitaler alene i Vesteuropa er eksportpotentialet stort. På den lidt længere bane er det målet at skabe en dansk virksomhed, som på verdensplan bliver leverandør af robotter til genoptræning, fortæller Birgitte Dam Kræmmergaard, adm. direktør hos Zealand Care, som skal stå for distributionen af "ROBERT" i Danmark.

Og der er brug for iværksætterløsninger som "ROBERT". I fremtidens sundhedsvæsen bliver der færre hænder til at tage sig af en stigende mængde patienter. I 2014 var 11,9 % af befolkningen over 70. Om 30 år er den andel steget til en femtedel.

Aarhus Kommune fik ideen til CareWare og har stået i spidsen for en årlig CareWare konference siden 2010. Formålet med CareWare er at fremme innovation og udvikling af nye og effektive teknologiske løsninger.

-- 

FAKTA

 

Om "ROBERT"

Efter flere samtaler over aftensmaden mellem Lasse Thomsen og hans hustru, hvor emnet gik på ondt i ryggen, blev ideen til "ROBERT" skabt. "ROBERT" er en genoptræningsrobot, som er udviklet med det formål at varetage genoptræning af sengeliggende patienter, så personalet kan undlades fra disse opgaver. Det har en række fordele: 

1. Mindre risiko for arbejdsskader for personalet

2. Bedre arbejdsmiljø for personalet pga. nedsat mængde af løft ift. genoptræningen

3. Bedre helbredstilstand for patienten/borgeren da disse kan modtage en større mængde af genoptræning

4. Mulighed for at følge patienten/borgerens udvikling over tid

5. Fleksible træningsmuligheder for sengeliggende patienter

 

"ROBERTs" fokusområder bliver genoptræning af muskler, sener, led og knogler.

Samarbejdspartnere ift. brugerinvolvering og afprøvning:

  • Sygehus Vendsyssel, Hjørring
  • Fremtidens Plejehjem, Aalborg Kommune
  • Plejehjemmet Birkebo, Aalborg Kommune

 Samarbejdspartnere ift. netværk og formidling:

  • Center for Velfærdsteknologi, Aalborg Kommune
  • BioMed Community
  • One-Stop-Shop, Idéklinikken, Region Nordjylland

 Udvikling og klinisk afprøvning:

  • Aalborg Universitet
  • DELTA
  • PLUX Wireless Biosignals

 

Yderligere information, kontakt venligst

Birgitte Dam Kræmmergaard, adm. direktør, Zealand Care A/S

Mobil: 23 41 27 91

Mail: bdk@zealandcare.dk

Lasse Thomsen, direktør, Robert ApS

Mobil: 21 95 88 80

Mail: lth@lt-automation.dk